De eigenschappen van de Belgische blauwe hardsteen
De eigenschappen van de Belgische blauwe hardsteen
De Belgische blauwe hardsteen wordt ook “petit granit” of arduin genoemd, en wordt beschouwd als een van de meest doeltreffende bouwmaterialen. Dit soort blauwe hardsteen wordt enkel in België gewonnen.
De benaming “petit granit” wordt algemeen gebruikt als benaming voor de Belgische blauwe hardsteen. Deze naam is te wijten aan zijn fonkelende aanblik, net als bij graniet. De steen wordt eveneens “Belgische blauwe hardsteen” genoemd om hem niet te verwarren met andere blauwe hardstenen uit het buitenland.
Voorkomen, kleurschakering en patina van blauwe hardsteen
Arduin wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van talrijke fossielresten in een cement van microkristallijn calciet. De kleur wordt bepaald door de hoeveelheid zeer fijn verspreide plantaardige resten. Het hoofdmineraal van de Belgische blauwe hardsteen is calciet, zoals in het merendeel van kalkgesteenten.
De fossielen geven de steen zijn schitterende aanblik als ze in het licht weerkaatsen. Zeelelies, koralen en schelpen verschijnen wit op een donkere variërende achtergrond die, als naar gelang de afwerking, van lichtgrijs tot zwart is via een waaier aan blauw.
De steen wordt lichter na blootstelling aan weer en wind, door de oppervlakkige uitloging van de koolstofverbindingen.
Hoe herken je Belgische blauwe hardsteen? Het is herkenbaar aan de talrijke schelpjes en kalkskeletten die men op de blokken kan waarnemen. Vanwege zijn paleontologische geschiedenis bevat deze steen talrijke fossielen, waardoor men ze van buitenlandse stenen kan onderscheiden.
Technische kenmerken
Toepassingen
Traditiegetrouw wordt arduin in de bouw gebruikt voor:
- Nieuwbouw, renovatie of onderhoud;
- vastgoed;
- plaveisel;
- interieur en exterieur design;
- en in de kunst.
De toepassingen van Belgische blauwe hardsteen zijn legio. Het is een materiaal dat door architecten erg op prijs wordt gesteld. U kunt het trouwens bewonderen in talrijke gebouwen in Wallonië.